e-postayı görüntüleyemiyorsanız tıklayın
TTO link
ÖzÜ TTO InTTOuch Bülten - Cilt 6, Sayı 3| Mayıs 2018

İçindekiler

../../item/64lm4Q4e/../../item/64lm4Q4e/images/set3-image11
- Akademik Girişimcilik
- ÖzÜ TTO Haberleri 
- Araştırma Haberleri
- ÖzÜ TTO Etkinlikleri
- Gelecek Etkinlikler
- Açık Çağrılar
- İletişim

AKADEMİK GİRİŞİMCİLİK 
Neden Akademik Girişimcilik?

Gelişmiş ekonomiler incelendiğinde inovasyonun, teknolojik gelişmelerin ve buna bağlı ekonomik büyümenin en önemli kaynaklarından birisinin akademik girişimler olduğu gözlenmektedir. Ülkemizde yüksek teknoloji odaklı alanlarda sanayinin henüz beklenen olgunluğa ulaşmamış olması ve söz konusu alanlardaki üretimin ulusal ve uluslararası arenada tanıtımının yeterli düzeyde yapılmaması, akademik girişimlerin oluşma ve ticarileşme potansiyelinin yeterince somut çıktılara dönüşemediğini göstermektedir [1].

2013 yılı itibariyle TÜBİTAK tarafından sağlanan destek ile Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) sayısının artması ve faaliyetlerinin hızlanmasıyla akademide üretilen bilgi ve teknolojilerin sanayiye kazandırılması hedefiyle akademisyenlerin sanayi ile etkileşimini hızlandıracak çalışmalar yürütülmeye başlanmıştır. Bu kapsamda akademisyenlerin çalışmalarının çeşitli finansal kaynaklardan desteklenmesi, birçok araştırma merkezi ve laboratuvarın kurulması söz konusu olmuş; öte yandan yine TTO bünyelerinde kurulan kuluçka merkezlerinde daha çok öğrencilerin ve beyaz yakalıların girişim kurmalarına ya da var olan girişimlerini hızlandırmalarına yönelik programlar hayata geçirilmiştir. Akademisyenler kamunun sunduğu çeşitli fon mekanizmaları ile desteklense de, yaptıkları bilimsel çalışmaların çıktılarının yüksek teknoloji tabanlı girişimlere dönüşme oranı hedeflenenden daha az olmuştur. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2017 yılı verilerine göre Türkiye’de akademisyen ortaklı firma sayısı sadece 1005’tir [2]. Akademik girişimcilerin gelişimlerini sağlayabilecek destek yapıları ülkemizde yeterli miktarda ve yetkinlikte değildir. Avrupa Yatırım Fonu (EIF) tarafından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ve Avrupa Komisyonu Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü işbirliğinde tasarlanan ve TTGV tarafından yürütülen Teknoloji Transferini Hızlandırma (TTH) projesi bu destek yapılarından biri olmuştur [3]. TTH (Aralık 2015 - Aralık 2017) projesi kapsamında gerçekleştirilen Venture Pipeline Development Program (VPDP) (2016-2017) kapsamında düzenlenen eğitim ve seminerlerde akademik girişimciliği geliştirecek çalışmalar yürütülse de program kısa sürmüş ve tekrar etmemiş, yani sürdürülebilir olmamıştır [4]. Akademi, sanayi, yatırımcı ve girişimcilerin katkı sağladığı inovasyon ekosisteminin en önemli oyuncularından olan akademik girişimcilerin girişimcilik faaliyetlerini gerçekleştirecekleri yapılanmadaki eksikliklerin, yeni model uygulamaları ile giderilmesi ve başarılı akademik girişimcilik faaliyetleri ile inovasyon ekosisteminin güçlendirilmesi ihtiyacı devam etmektedir.

Akademik girişimciliğe yönelik mekanizmaların kurgulanması sürecinde örnek teşkil edebilecek ABD’de yürütülen başarılı programlardan NSF Innovation Corps (I-Corps) Modeli, araştırmacıların girişim oluşturma sürecinde benimseyebilecekleri Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) Yaklaşımı ve başarılı bir ticarileştirme programı olan Coulter Translational Research Modeli hakkındaki bilgiler aşağıdaki gibidir. Fikirden ticarileşmeye giden yolda akademik girişimcilere ufuk açacak aşağıdaki bilgileri, Drexell Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Banu Onaral'ın Bilkent Üniversitesi UNAM NanoDay 2018 etkinliğinde gerçekleştirdiği sunumdan faydalanılmıştır [5]. 

Akademik Girişimcilere Yönelik Örnek Uygulama Modelleri

image2


1) NSF Innovation Corps (I-Corps) / I-Core

ABD’de National Science Foundation (NSF) tarafından uygulanan I-Corps (Innovation Corps), 2011-2016 yılları arasında 8 farklı noktada, 43 farklı eğitim ile 905 akademik girişimci takımına eğitim vererek 2,908 bireysel girişimcinin %98’inin olumlu sonuçlara ulaşmasına vesile olmuş, yalın girişimcilik temelli bir akademik girişimcilik programıdır [6]. Program, akademisyenlerin kuracakları takımlar ile yoğun müşteri ziyaretleri gerçekleştirerek girişim fikirlerini müşteri ihtiyacına göre tanımlama/şekillendirme ve girişimlerini ticarileştirebilecekleri paydaşlara kısa sürede erişerek iş modellerini tasarlama prensibine dayanmaktadır. I-Corps programının avantajları, araştırmacıların bakış açısını akademik dünyadan iş hayatına çevirmek amacıyla araştırmacılara mentor ve eğitmenler vasıtasıyla stratejik düşünme, inovatif düşünme, girişimcilik ruhu ve kültürü geliştirme gibi konularda bilgi, tecrübe ve yetkinlik kazandırılması, yoğun müşteri ziyaretleri ile ticari düşünme becerisinin arttırılmasıdır.  Yaklaşık 10 hafta boyunca yoğun bir şekilde gerçekleştirilen program, uygulama biçimi açısından akademisyenlerin üniversite içi süreçlerini de eş zamanlı gerçekleştirmesi açısından zorlayıcı olabilmektedir. Bununla beraber programa, hali hazırda girişimci olmak isteyen araştırmacılar katıldığı ve girişimci olma motivasyonu taşıdıkları için bu durum genelde herhangi bir dezavantaj yaratmamaktadır.


2) Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) 

Tasarım odaklı düşünme, akademik girişimcilerin girişim fikirlerinin tanımlanması ve olgunlaştırılması konusunda fayda sağlayabilecek temel yaklaşımlardan birisidir [7]. Özellikle girişim fikrinin ilk aşamasında görünür olmayan alternatif stratejileri ve çözümleri belirlemek amacıyla önce kullanıcıyı anlamak, varsayımlarla mücadele etmek ve problemleri yeniden tanımlamak için kullanılabilecek iteratif bir süreç olan tasarım odaklı düşünme, girişimcinin girişimini hayata geçirmeden önce girişim fikrini ve iş planını tasarlamasında çözüm odaklı bir yaklaşım sunmaktadır. Apple, Google, GE, Samsung gibi dünyanın önde gelen birçok kurumunun tasarım odaklı düşünme yaklaşımını benimseyerek kurum içi süreçlerini yeniden tasarladığı günümüzde, biyoteknolojiden yazılıma farklı birçok teknoloji ve araştırma alanında tasarım odaklı düşünme modeli ile inovatif girişimlerin hayata geçmesi söz konusudur.

 
image2


3) Coulter Translational Research Model

2013 yılından bugüne kadar 661 projenin kabul edilerek 200 tane girişimin desteklendiği ve toplamda 173 Milyon Dolar değerinde fon dağıtmaktadır. Coulter Translational Research Modeli, yaklaşım olarak akademisyen, teknoloji transferi uzmanları, sanayi temsilcileri, hukukçular ve girişimcileri ortak çalışma prensibiyle bir araya getirerek akademi ile sanayi arasında ortak bir ticarileşme kültürü yaratmayı ve bu ortamı üniversite içinde kurumsallaştırmayı vaat etmektedir [8]. Program, akademik girişimciler için gerekli olan doğru iş modelinin tecrübeli ve alanında uzman ticarileşme profesyonelleri ile bir araya gelinerek oluşturulması ve pratik uygulamaların üniversite içine taşınarak kurum kültürü yaratılması sayesinde başarılı bir ticarileşme programı olarak ön plana çıkmaktadır. Uygulanan ticarileşme aktivitelerine bağlı olarak bu zamana kadar destek verilen girişimlerden 57'si lisanslanmış olup Coulter Translational Research Modeli ticarileşme süreci faaliyetleri için akademik girişimcilik özelinde örnek bir model teşkil etmektedir.

 
 

ÖzÜ TTO Haberleri

NCURA Global Fellowship Kapsamında Stanford Üniversitesi Ziyareti

image2

Amerika’da eğitim ve mesleki gelişim programlarının yanı sıra bilgi ve deneyim paylaşımı ile üyelerinin araştırma ve yönetim alanında ilerlemelerine yardımcı olmak amacıyla kurulan National Council of University of Research Administration (NCURA), her yıl sadece bir Global Fellow seçmektedir.

2017 yılı sonunda Global Fellowship’e Türkiye’den kabul edilen ilk isim olan ÖzÜ TTO Direktörü Nilay Papila, 18 Nisan – 3 Mayıs 2018 tarihleri arasında Stanford Üniversitesi Araştırma İdari Ofisini (Office of Research Administration – ORA) ziyaret etti. Uluslararası araştırma yönetimi alanında mesleki gelişim, bilgi ve liderlik için en önemli kaynak olarak tanınan NCURA’nın “Araştırma Yöneticilerinin Eğitimi” ve “Küresel Araştırma İşbirliklerinin Geliştirilmesi” hedefleri doğrultusunda oluşturduğu program kapsamında gerçekleştirilen ziyaret, Nilay Papila ve Stanford Üniversitesi araştırma yöneticileri arasında karşılıklı etkileşim ve bilgi alışverişi sağladı. Özellikle teknoloji transferi, üniversite sanayi işbirliği ve girişimcilik temalarının değerlendirildiği görüşmeler, kişilerin birbirlerinin deneyimlerinden faydalanmalarına, araştırma yönetimi bakış açıları ve gerçekleştirdikleri yenilikçi çalışma modelleri hakkında bilgi edinmelerine ön ayak oldu. 3 hafta boyunca yoğun bir şekilde gerçekleştirilen birebir görüşme ve seminerler kapsamında birbirinden farklı küresel ölçekli araştırma yönetimi bakış açıları hakkında gözlem yapan Nilay Papila’nın elde ettiği bilgi ve tecrübelerin de ÖzÜ'nün kurumsal hafızasına kazandırılması söz konusu oldu.

 
Newton-Katip Çelebi Bilgi Günü Düzenlendi
../../item/64lm4Q4e/images/set3-image11
 

British Council tarafından uygulanan Newton Fonu Türkiye’de “Kâtip Çelebi – Newton Fonu” adı altında yürütülmekte, İngiltere ve Türkiye hükümetleri tarafından desteklenmektedir. Türkiye’de programın ana yürütücü kurumu TÜBİTAK’tır.

16 Nisan 2018 tarihinde Özyeğin Üniversitesi kampüsünde Newton Katip Çelebi Fonu kapsamında Birleşik Krallık ile fon olanaklarını tanıtmak, araştırmacıların sorularını yanıtlamak ve ihtiyaç duydukları destek türlerine dair görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bir bilgi günü düzenlendi.

Etkinlikte, Newton Katip Çelebi Fonu ekibinden Aslı Akçayöz tanıtım sunumu yaparken, ÖzÜ'den Dr. Öğretim Üyesi Alper Hayreter deneyim paylaşımı gerçekleştirdi.

Etkinlikte de paylaşıldığı üzere, araştırmacılar, Katip Çelebi Newton Fonu kapsamında aşağıdaki programlara yönelik proje başvurusu yapılabilmektedir:

  • British Council ile İkili İşbirliği Programı (Institutional Links)
  • Araştırmacı Bağlantıları (Researcher Links) – Seyahat ve Workshop Destekleri
  • Doktora Programları
  • Profesyonel Gelişim ve Katılım Programı (Professional Development and Engagement)

Bunlara ek olarak yine British Council tarafından yürütülen ve Türkiye’deki kurumların başvurabileceği bir başka program da Kültürel Koruma Fonu’dur. Detaylı bilgi için:

Newton Katip Çelebi Fonu
Kültürel Koruma Fonu

Elginkan Vakfı'ndan ÖzÜ Akademisyenlerine Ödül 

Elginkan Vakfı tarafından Türk kültürü ve teknoloji alanındaki araştırma, çalışma ve hizmetlere destek olmak amacıyla verilen Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri kapsamında iki akamesiyenimiz bu ödüle layık görüldü. Bu yıl 12. düzenlenen ve 5 Nisan tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen tören ile ödüller sahiplerine takdim edildi.

image
 
ÖzÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Murat UYSAL, "5G Sonrası Haberleşme Ağları için Optik Kablosuz İletişim Teknolojileri" projesi ile Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülüne layık görüldü.
ÖzÜ Sosyal Bilimler Fakültesi üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ali Serdar, "Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi (1831-1928)" projesi ile Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma Ödülünün sahibi oldu.
 
Türkiye Mentorluk Çalıştayı

3 Mayıs 2018 günü Ankara Sanayi Odasında ÜSİMP ve İş Mentorluğu Ulusal İnisiyatifi işbirliği ile gerçektirilen İş Mentorluğu Ulusal Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda ülkemiz inovasyon ekosisteminin gelişme hızına paralel olarak; giderek yaygınlaşan “İş Mentorluğu”nun niteliğini bir standarda oturtmak, faaliyetlerin ulusal yenilikçilik ve girişimcilik yapısına etki değerini artırmak amacıyla halen aktif bir şekilde kendi ağ yapıları içinde hizmet veren kurum ve kuruşlar bir araya geldi. Yapılan oturumlarda mentorluk kavramı, mentorluk edecek kişilerin sağlaması gereken nitelikler, mentorluğe yönelik uygulanabilecek stratejiler ve bu konudaki sorunlar tartışıldı.

 

İnoSuit Programı Yeni Dönem Başvuruları Gerçekleştirildi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen üniversite-sanayi işbirliğine dayanmakta olan “İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentorluk Programı”nın yeni dönem firma ve akademisyen başvuruları 21 Mayıs 2018 tarihinde online olarak alınmıştır. Programın genel amacı; TİM üyesi firmalarda inovasyon yönetimi yetkinliğinin sürdürülebilir şekilde arttırılması, inovasyon yönetimi altyapısının oluşturulması, güçlendirilmesi, her bir kurumun kendi hedeflerine, yapısına ve ihtiyaçlarına uygun kurumsal inovasyon sistemlerinin tasarlanması ve hayata geçirilmesidir.

 
İSTKA Ön İzleme Ziyaretleri
../../item/64lm4Q4e/images/set3-image11
 
2018 Yılı Mali Destek Programları kapsamında Girişimcilik Mali Destek Programına sunulan “LeanLab-Akademiden Girişime Yenilikçi Dönüşüm Programı” projesi ile Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programına sunulan

“Sprey ve Yanma ARGE ve Eğitim Merkezi (SYNARGEE)” projelerine yönelik olarak 10 - 11 Mayıs tarihlerinde İSTKA uzmanları tarafından ön izleme ziyaretleri gerçekleştirildi.

Projelerin amaç ve faaliyetlerinin detaylı olarak görüşüldüğü toplantılarda proje bütçeleri konusunda inceleme ve değerlendirmeler yapıldı, projelerin etkinliğini arttırmaya yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.

 
Araştırma Haberleri
  • Başvuru Yapılan Programlar
5 adet İstanbul Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Mali Destek Programları başvurusu

- 1 adet 1601 Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destekleme Programı başvurusu

- 1 adet Horizon2020 Societal Challenges – Secure, Clean and Efficient Energy Program Başvurusu

- 1 adet Horizon2020 Excellent Science - FET-Open Challenging Current Thinking Program Başvurusu1 adet Kalkınma Bakanlığı Araştırma Altyapıları Projesi

  • Başvurusu Kabul Edilen Programlar

- 2 yeni TÜBİTAK BİDEB 2232 Projesi
     "Türkiye'deki Kritik Endüstriyel Yapılar için Olasılıksal Sel Hasar, Ekonomik Kayıp ve İşlevsellik Modeller", Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Derya Deniz
     "Güç şebekesinde yenilenebilir enerji entegrasyonuna bağlı esneklik kaybının önlenmesi için yeni metot ve araçların geliştirilmesi", Proje Yürtücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Göktürk Poyrazoğlu

- 1 yeni TÜBİTAK BİDEB 2219 Projesi

“İçerden Öğrenenlerin Ticareti: Yeni Bir Kuram ve Ampirik Bulgular”, Proje Yürtücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özsoy

ÖzÜ TTO Etkinlikleri
  • Düzenlediğimiz Etkinlikler

- Newton-Katip Çelebi Bilgi Günü, 16 Nisan 2018, İstanbul

  • Katıldığımız Etkinlikler
- Elginkan Vakfı Ödül Töreni, 5 Nisan 2018, İstanbul
- Teknoloji Transfer Ofisleri Değerlendirme Toplantısı, 5 Nisan 2018, Ankara
- İSTKA Teknoloji Transfer Ofisleri Yenilik Çalışmaları İstişare Toplantısı, 12 Nisan 2018, İstanbul
- Türkiye Mentorluk Çalıştayı, 3 Mayıs 2018, Ankara
- Kitlesel Fonlama Forumu 2018, 8 Mayıs 2018, İstanbul

  • İşbirliği Toplantıları
- Neoses Proje Toplantısı, 15 Mart 2018
- Fibabanka ArGe Merkezi Toplantısı, 23 Mart 2018
- IBM İşbirliği Toplantısı, 30 Mart 2018
- QNB Fibansbank İşbirliği Toplantısı, 30 Mart 2018
- Fibabanka ArGe Merkezi Toplantısı, 2 Nisan 2018
- GE İnovasyon Liderleri Toplantısı, 5 Nisan 2018
- Aksa Enerji İşbirlikleri Toplantısı, 9 Nisan 2018
- Aselsan İşbirliği Toplantısı, 18 Nisan 2018
- Turkcell Global Bilgi İşbirliği Toplantısı, 19 Nisan 2018
- Teknopark İstanbul Toplantısı, 27 Nisan 2018
- Vestel İşbirliği Toplantısı, 30 Nisan 2018
- Fibabanka İşbirliği Toplantısı, 3 Mayıs 2018
- Biruni Üniversitesi ile İşbirliği Toplantısı, 9 Mayıs 2018
- Burgan Bank İşbirliği Toplantısı, 16 Mayıs 2018


 

ÖzÜ TTO 5 Yıllık Etki Raporu Yayında!

Okumak için tıklayınız 
 
 
Bizi Takip Edin
facebook Facebook
twitter Twitter
 
 
GELECEK ETKİNLİKLER


 
 
set7-icon-cup
 
 
ULUSAL & ULUSLARARASI AÇIK ÇAĞRILAR
Ulusal Açık Çağrılar Listesi İçin Tıklayınız

Uluslararası Açık Çağrılar Listesi İçin Tıklayınız
 
 
image4
İletişim

- Nilay Papila (
nilay.papila@ozyegin.edu.tr)

- Tuğçe Akdik (tugce.akdik@ozyegin.edu.tr)
- Nora Kayaer (nora.kayaer@ozyegin.edu.tr)
- Duygu Şen Tekyetim (duygu.sen@ozyegin.edu.tr)
- Cansu Musaoğlu (
cansu.musaoglu@ozyegin.edu.tr)

- Selin Uysal (selin.uysal@ozyegin.edu.tr)
- Elif Akbaş Şener (elif.akbas@ozyegin.edu.tr)
- Zeynep Yaz (zeynep.yaz@ozyegin.edu.tr
 
Bu e-posta size Özyeğin Üniversitesi iletişim platformuna kayıtlı olduğunuz için gönderilmiştir.
Özyeğin Üniversitesi tarafından gönderilen e-posta iletilerini almak istemiyorsanız buraya tıklayın. 
You recieved this e.mail because you are registered on Özyeğin University’s communication platform.
If you no longer wish to receive emails from Özyeğin University, please click here to unsubscribe.
         Nişantepe Mah. Orman Sok. 
         No:34-36 34794 Alemdağ 
         Çekmeköy/İstanbul 
         Mail:  tto@ozyegin.edu.tr
         Tel:  0216 564 98 47