e-postayı görüntüleyemiyorsanız tıklayın
TTO link
TTO InTTOuch Bülten - Cilt 6, Sayı 1| Ocak 2018

İçindekiler

../../item/64lm4Q4e/../../item/64lm4Q4e/images/set3-image11
- Direktörün Notu
- ÖzÜ İnovasyon Çıktıları 2009-2017
- 2017 Yılı Büyük Ölçekli Hibe Projeleri
- AB Ufuk2020 Başarıları
- 2017 Yılında Öne Çıkan Haberler
- 2017 Etkinlikleri
- Açık Çağrılar
- TTO Ekibi

Direktörün Notu

../../item/64lm4Q4e/images/set3-image11
 
2017 yılı Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ÖzÜ TTO) olarak inovasyon performansımızı farklı çıktılar ile çeşitlendirerek sürdürdüğümüz ve güçlendirdiğimiz başarılı bir yıl oldu. Yeni yılın ilk bülteninde, ÖzÜ'nün 2017 yılı inovasyon performansının önemli göstergelerinden araştırma projeleri, sanayi işbirlikleri, patentler ve ticarileştirme başarıları gibi çıktıları sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. 

2017 yılında ÖzÜ öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen araştırma projeleri ve sanayi işbirliklerinin kümülatif hacmi 63 Milyon TL’yi aşmıştır. Bu proje hacmine ek olarak Beyaz Eşya Yan Sanayiciler Derneği (BEYSAD) ve TÜSİAD ile birlikte başvurusu yapılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Dairesi tarafından yürütülen “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında “Sanayi 4.0 Mükemmeliyet Merkezi” projemiz yaklaşık 10 Milyon Euro bütçe ile desteklenmeye hak kazanmıştır.

 

2017 yılında 10 yeni patent başvurusu yapılmış; geçmiş yıllarda başvurusu gerçekleşmiş 3 patentimiz ise tescil edilmiştir. Fikri mülkiyet portföyümüzde yer alan bir patentin de ticarileştirmesi gerçekleştirilmiştir. Tüm bunlara ek olarak, üniversite sanayi işbirliğinin güzel örneklerinden birini Vestel ile tesis etmeyi başarmış olmanın sonucunda 26 uluslararası ve 29 ulusal patent başvurusunu ortak olarak yaptığımızı da sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 

InTTOuch bültenimizin 2018 yılı için ilk sayısında yukarıda kısaca sözünü ettiğim inovasyon performansı unsurlarını detaylarıyla ele alarak sizlerle paylaşacağız. Buna ek olarak ofisimizin bu yıl içinde öne çıkan ulusal ve uluslararası yayılım faaliyetlerine, ÖzÜ’nün büyük ölçekli projelerine ve etkinliklerimize yer vereceğiz. Umarız keyifle okursunuz.

 

2018 yılının hepimiz için önceki yıllardan daha verimli ve üretken olmasını umar, mutlu yıllar dileriz!

image5
 
 

Nilay U. Papila, Dr
Direktör, Teknoloji Transfer Ofisi

ÖzÜ İnovasyon Çıktıları 2009-2017
image
2017 Yılı Değerlendirmesi

ÖzÜ Dış Kaynaklı Araştırma Performansı

Özyeğin Üniversitesi'nin dış kaynaklı kümülatif araştırma hacmi 2017 yılında, 60 yeni proje ile 63,2 Milyon TL’ye ulaşmıştır. Böylece ÖzÜ, 2012 yılından bu yana araştırma performansını bütçesel olarak 4,4 katına, proje sayısı bakımından ise 5 katına çıkarmıştır. 2009 yılından bu yana ÖzÜ’nün dış kaynaklardan desteklenen ve tamamlanan toplam 391 araştırma projesi mevcuttur. Yıllara göre kümülatif  araştırma hacmi ve araştırma proje sayıları aşağıdaki grafiklerde sunulmuştur.


2012 yılı sonu itibariyle başlayan ve süreklilik kazanan araştırma performansının yükselen ivmesinde, ÖzÜ TTO’nun kurulumu ve faaliyetlerinin katkısı büyüktür. 

ÖzÜ Kümülatif Araştırma Hacmi

image

ÖzÜ Araştırma Performansının Fon Veren Kurum Bazında Dağılımı

Özyeğin Üniversitesi dış kaynaklı araştırma performansının büyük bölümü hibe projelerinden sağlanmaktadır. Hibe projelerinin yaklaşık üçte biri sanayi ortaklığı içermekte olup üniversite-sanayi işbirliği içeren projeleri de ÖzÜ araştırma hacminde önemli bir paya sahiptir.

image

Fon veren kurumlar bazında dağılıma bakıldığında, ÖzÜ araştırma hacminde TÜBİTAK desteklerinin öne çıktığı görülmektedir. 2017 yılı araştırma bütçesinin %52'sini oluşturan TÜBİTAK projelerini, %25 ile AB destekleri ve %14 ile ÜSİ projeleri izlemektedir. ÖzÜ’nün 2017 yılında bünyesine katılan üç yeni Ufuk2020 projesi ile AB desteklerinin oranı bir önceki seneye göre önemli bir artış göstermiştir. TÜBİTAK tarafından yayınlanan ve Avrupa Komisyonu tarafından Ekim 2017'de yayınlanan resmi verilere dayanılarak hazırlanan Ufuk2020 Programı (2014-2016) "En Başarılı Türk Artaştırma Kurumları" listesinde ÖzÜ, öğretim üyesi başına düşen bütçe bazında altıncı, alınan toplam bütçesel olarak onuncu sırada yer almaktadır. (https://www.h2020.org.tr/tr#bolumler)

image

ÖzÜ Araştırma Performansının Fakülte/Merkez Bazında Dağılımı

Mühendislik Fakültesi, ÖzÜ araştırma performansının fakülte ve merkezler bazında dağılımında en büyük paya sahiptir. 2009-2017 yılları arasında dış kaynaklı desteklerin %67’si Mühendislik Fakültesi tarafından alınmıştır. 2017 yılı özelinde bakıldığında, bu oran %83'e çıkmaktadır. 2017 yılı verileri dikkate alındığında, Mühendislik Fakültesini, Sosyal Bilimler ve İşletme Fakültesi izlemektedir.

image
Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi 

ÖzÜ, kuruluşundan bu yana benimsemiş olduğu girişimci üniversite vizyonuyla gerçekleştirdiği çalışmaların sonuçlarını, 2017 yılında da almaya devam etmiştir. Özellikle geride bırakmış olduğumuz 2017 yılında Fikri Mülkiyet Hakları (FMH) alanında firmalar ile olan etkileşimin değerli çalışmalara dönüşmesi ve bunların ortak fikri mülkiyete konu edilmesi hususunda çok büyük başarılara imza atılmıştır. Bu kapsamda, 2017 yılında ÖzÜ-Vestel ortaklığında, 26 EP ve 29 TR patent başvurusu dosyalanmıştır. Söz konusu patentler, ÖzÜ ile Vestel arasında geçtiğimiz yıllarda temelleri atılan üniversite sanayi işbirliği modeli olan "Yerinde Akademi”nin sonuçları olması nedeniyle ayrıca bir önem taşımaktadır. ÖzÜ-Vestel ortak patentlerinin yanında ÖzÜ, akademisyenlerinin geliştirdiği nitelikli ve ticarileşme potansiyeli yüksek teknolojiler için 2017 yılında 4 US, 1 PCT, 1 TR ve 4 EP olmak üzere 10 yeni patent başvurusunda bulunmuştur. Geçtiğimiz yıllarda yapılan başvurulardan 3 adet TR patentinin 2017 yılında tescil edilmesiyle birlikte, ÖzÜ TTO'nun FMH portföy yönetiminde belirlediği, nicelikten çok niteliğe önem verme prensibinin doğru bir yol olduğu gözlemlenmiştir.

image
2017 Yılı Büyük Ölçekli Hibe Projeleri

Endüstri 4.0 Mükemmeliyet Merkezi ÖzÜ'de Kuruluyor

../../item/64lm4Q4e/images/set3-image11
 
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, AB Mali Programları Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nın ikinci dönemi kapsamında; "İmalat Sanayi" başlığında sunulan “Digital Transformation of SMEs in Turkey through 
Establishment of the Industry 4.0. Competence Center” başlıklı projemiz, başarılı projeler arasına girerek desteklenmeye hak kazanmıştır. Özyeğin Üniversitesi, Beyaz Eşya Yan Sanayiciler Derneği (BEYSAD) ve TÜSİAD ortaklığında gerçekleştirilecek ve üç yıl sürecek projenin toplam bütçesi yaklaşık 10 Milyon Avrodur.
 
BEYSAD’ın başvuru sahibi olduğu proje kapsamında, Özyeğin Üniversitesi bünyesinde Endüstri 4.0 Mükemmeliyet Merkezi kurularak başta KOBİ’ler olmak üzere tüm girişimci ve şirketlere hizmet verilmesi hedeflenmektedir. Söz konusu merkez, KOBİ’lerin Endüstri 4.0 dönüşümündeki engellerin azaltılması, Endüstri 4.0 dönüşümüne sürdürülebilirlik kazandırılması, bu kapsamda üretim süreçlerinde verimliliğin ve rekabetçiliğin geliştirilmesi ve KOBİ’lerin imalat değer zincirine entegrasyonunun güçlendirilmesi konularında önemli katkılar sağlayacaktır.

(Proje Başlığı: Türkiye’deki KOBİ’lerin Dijital Dönüşümü Yolunda Endüstri 4.0 Mükemmeliyet Merkezi, ÖzÜ Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Erinç Albey, Sponsor: BSTB Rekabetçi Sektörler, Toplam Bütçe: 10 Milyon EUR)

"5G ve Sonrası için Yenilikçi Optik Kablosuz Haberleşme Teknolojileri" Projesi

Görünür ışık frekansında (390-700 nm) çalışan optik kablosuz haberleşme sistemleri görünür ışıkla haberleşme (visible light communication, VLC) olarak adlandırılır. VLC sistemleri, ışık yayan diyotların (light emitting diode, LED) insan gözüne ve ışık seviyesine herhangi bir olumsuz etki yapmadan yüksek hızlarda modüle edilme prensibine dayanır. LEDlerin hem iç mekanlarda (örn. ev, ofis aydınlatması vb.) hem de dış mekanlarda (örn. sokak lambaları, trafik ışıkları, araç ön/arka farları vb.) kullanımı yaygınlaşmaktadır. LEDlerin hem aydınlatma hem haberleşme için çift amaçlı kullanımı devrim niteliğinde bir çözümdür. Bu bağlamda VLC, endüstriyel çevrelerin büyük ilgisini çekmektedir ve ilgili uluslararası standardizasyon çalışmaları (IEEE 802.15.7r1) başlamıştır.

Projenin genel amacı, telekomünikasyon sektöründe çığır açacağı öngörülen ekonomik potansiyeli çok yüksek bu yenilikçi teknoloji alanında ticarileşmeye zemin hazırlayacak araştırma faaliyetlerinin yapılması ve bu faaliyetler aracılığı ile Türkiye’nin bu teknoloji alanında öncü olarak konumlandırılmasıdır. Projenin genel amacı doğrultusunda, optik ve kablosuz haberleşme alanlarının kesişiminde yer alan VLC teknolojisinin kendine has özellikleri ve LEDlerin temel fonksiyonunun aydınlatma olduğu kısıtı dikkate alınarak yüksek hızlı ve link güvenilirliği yüksek VLC sistemlerinin tasarlanması ve prototip gerçeklemelerinin yapılması hedeflenmektedir. 

(Proje başlığı: 5G ve Sonrası için Yenilikçi Optik Kablosuz Haberleşme Teknolojileri, ÖzÜ Yürütücüsü: Prof. Dr. Murat Uysal, Sponsor: TÜBİTAK 1003, Toplam Bütçe: 2.305.711 TL)

AB Ufuk2020 Başarıları

ÖzÜ'nün İlk Yenilikçi Eğitim Ağları (ITN) Projesi Başladı 

set9-image6

Özyeğin Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Uysal’ın “European Training Network on Visible Light based Interoperability and Networking (VISION)” adlı projesi Ufuk2020 Yenilikçi Eğitim Ağları (Innovative Training Networks, H2020-MSCA-ITN-2017) çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır. Toplam bütçesi 3.75 milyon Euro olan ve 7 Avrupa ülkesinden 6 akademik ve 5 endüstri ortağının bulunduğu bu proje, Özyeğin Üniversitesi’nin ilk ITN projesi olma özelliğini taşımaktadır.

LEDlerin hem aydınlatma hem haberleşme için çift amaçlı kullanımı devrim niteliğinde bir çözüm olup VLC teknolojisinin telekomünikasyon sektöründe çığır açacağı öngörülmektedir. Yürütülen bu Ufuk2020 projesi ile VLC alanında Avrupa’daki ilk ITN Eğitim Ağı’nın oluşturulması ve yeni gelişmekte olan bu kablosuz haberleşme teknolojisi konusunda uzmanlaşan doktoralı araştırmacıların yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

(Proje Başlığı :European Training Network on Visible Light based Interoperability and Networking (VISION), ÖzÜ Yürütücüsü: Prof. Dr. Murat Uysal, Sponsor: AB Ufuk2020, Toplam ÖZÜ Bütçesi: 235.557 EUR)

ÖzÜ'nün İlk Bireysel Burs (IF) Projesi Kabul Edildi

Özyeğin Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barkan Uğurlu’nun "A Collaborative Mobile Robot Arm that can Learn Impedance Critical Tasks from Humans (CoMRAde)” başlıklı AB projesi, Ufuk2020 MSCA Bireysel Burslar (Individual Fellowships-IF) programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır. ÖzÜ’nün ilk IF projesi olma özelliğini taşıyan CoMRAde projesinin ana amacı Endüstri 4.0 bağlamında da sıkça dile getirilen insan-robot fiziksel etkileşimine uygunluk arz eden akıllı bir gezgin robot platformu için kontrolcü sentezlenmesidir. Daha detaylı bilgi vermek gerekirse, sistemin programlanması herhangi bir robot programlama ve mühendislik altyapısı olmayan fabrika çalışanlarınca, sadece robotla fiziksel etkileşime girilerek gerçekleştirilebilecektir. Robot, "öğrenme" fazında insanın iş yapabilme yeteneğini edinecek ve daha sonra öğrendiği görevi otonom olarak icra edebilecektir. Bu metod sayesinde fabrika ortamında klasik robot sistemlerine özgü altyapı değişiklikleri, iş/üretim bandının robota göre modifikasyonu, robot programlama bilen uzman bulundurma gibi ağır maliyeti olan hususlar ortadan kaldırılabilecek olup, robot bir "alet" gibi kullanılabilen bir öğe haline gelecektir. Böylelikle, uzun vadede, üretimde verimliliğin artması gibi hedeflerin yanı sıra Türk endüstrisinin "toplu üretimden" "müşteri eksenli üretime" geçiş süreci hızlandırılabilecektir. 

(Proje Başlığı: A Collaborative Mobile Robot Arm that can Learn Impedance Critical Tasks from Humans (CoMRAde), ÖzÜ yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Barkan Uğurlu, Sponsor: AB Ufuk2020, Toplam ÖzÜ Bütçesi: 157.846 EUR)

Avrupa ve Ötesinde Toplu Göçün Çok Katmanlı Yönetişimi

Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Susan Rottmann’ın Türkiye ayağını yürüteceği “Multilevel Governance of Mass Migration in Europe and Beyond (RESPOND)” başlıklı AB projesi, Ufuk2020 programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır. AB'nin, üye ülkelerin ve komşularının yönetişim kapasitesini ve politika tutarlılığını iyileştirmeyi hedefleyen proje, Uppsala Üniversitesi tarafından koordine edilmektedir ve 7 akademik disiplinden 11 üniversite ve iki STK ortağı içeren bir konsorsiyuma sahiptir.

 

RESPOND projesinin amaçları; (1) ülke çapında karşılaştırmalı bir araştırma gerçekleştirerek,  kısa bir süre önce yaşanan toplu göç yönetişiminin makro, bölgesel (mezo) ve mikro düzeyde daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve (2) AB'nin, üye ülkelerin ve üçüncü ülkelerin yönetişim kapasitesini ve politika tutarlılığını iyileştirme hedefiyle mevcut yönetişim uygulamalarını eleştirel bir gözle analiz etmektir.

(Proje Başlığı: Multilevel Governance of Mass Migration in Europe and Beyond (RESPOND), ÖzÜ Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Susan Rottmann, Sponsor: AB Ufuk2020, Toplam ÖZÜ Bütçesi: 100.750 EUR)

2017 Yılında Öne Çıkan Haberler 
ÖzÜ TTO Ulusal Yayılım Faaliyetlerine Devam Ediyor
 
2017 yılı ÖzÜ TTO’nun ulusal yayılım faaliyetleri açısından oldukça verimli bir yıl olmuştur. 2016 yılında başlayan ve TÜBİTAK 1601 programı kapsamında Kocaeli Üniversitesi TTO, Düzce Üniversitesi TTO ile Atatürk Üniversitesi TTO’ya sunulan rehberlik faaliyetleri 2017 yılında da devam etmiştir ve Aralık ayı itibarı ile başarı ile tamamlamıştır.

Bu üniversitelere ek olarak Kayseri’de bulunan Abdullah Gül Üniversitesi ile işbirliği yapılarak yine TÜBİTAK 1601 programına yönelik ön rehberlik çalışmaları yürütülmüştür. Böylece Kayseri de ÖzÜ TTO’nun faaliyet gösterdiği illerden biri haline gelmiştir. 2017 yılı sonu itibariyle ÖzÜ TTO’nun ulusal yayılım haritası aşağıdaki şekilde güncellenmiştir.
image
ÖzÜ TTO Uluslararası Yayılım Faaliyetlerini Avrupa’dan Sonra Amerika’da Sürdürüyor
ÖzÜ TTO, 2016 yılında PROGRESS-TT projesi katılımı ile Avrupa’da başlattığı yayılım faaliyetlerini 2018 yılında Amerika ile sürdürüyor.


Eğitim ve mesleki gelişim programlarının yanı sıra bilgi ve deneyim paylaşımı ile üyelerinin araştırma ve yönetim alanında ilerlemelerine yardımcı olmak amacıyla kurulan NCURA, her yıl sadece bir Global Fellow seçiyor. Direktörümüz Nilay Papila, bugüne kadar NCURA’ya Türkiye’den kabul edilen ilk isim olarak, alanında oldukça prestijli bu ödül kapsamında Stanford Üniversitesi’ne davet edildi.

Uluslararası araştırma yönetimi alanında mesleki gelişim, bilgi ve liderlik için en önemli kaynak olarak tanınan NCURA’nın “Araştırma Yöneticilerinin Eğitimi” ve “Küresel Araştırma İşbirliklerinin Geliştirilmesi” olmak üzere iki temel hedefi bulunuyor. Küresel araştırma yönetiminin önündeki engelleri azaltmak ve küresel araştırma işbirliğine elverişli bir idari ortam oluşturmak için hazırlanan program, araştırma yöneticilerinin başka bir ülkenin araştırma organizasyonuna gitmelerini, karşılıklı öğrenme ve bilgi alışverişi programlarına katılmalarını sağlıyor.

Detaylı bilgi için:

NCURA 
http://www.ncura.edu/

NCURA Global Fellowship
http://www.ncura.edu/MembershipVolunteering/Programs/NCURAGlobalFellowship.aspx
http://www.ncura.edu/Global/NCURAFellowshipProgram.aspx

ÖzÜ- Vestel Ortak Patent Portföyü Büyümeye Devam Ediyor

Tüm ekosistemde yer alan üniversitelerin yaşadığı ortak zorluk olarak bilinen en önemli sorun firmalar ile üniversiteler arasındaki müşterek fikri mülkiyete ilişkin yaklaşımı değiştirmek ve üniversitelerde oluşan fikri haklardan, üniversitenin firmalar ile birlikte yararlanmasını sağlamaktır. ÖzÜ, bu konuyla ilgili olarak firmaların yaklaşımını değiştirmek adına uzun zamandır göstermiş olduğu çabanın pozitif çıktısını 2017 yılında almıştır. ÖzÜ, işbirliği içerisinde olduğu birçok firmada müşterek proje fikirleri sonucunda oluşan fikri mülkiyetin ortak hak sahipliğinde paylaşımı konusunda çeşitli müzakere süreçlerine dâhil olmuştur.

ÖzÜ ile Vestel Elektronik arasındaki işbirlikleri sonucunda oluşan yenilikçi teknolojiler için 2017 yılında 26 adet uluslararası ve 29 adet ulusal patent başvurusu dosyalanmıştır. Cihazların kablosuz iletişiminden haberleşme ve görüntüleme sistemlerine, yıkama cihazlarındaki projelerden ses teknolojilerine kadar çeşitli yelpazedeki Ar-Ge projelerinin ürünleri olan 55 adet patentin, kapsamlı bir portföye temel oluşturmuş olması hem ÖzÜ’nün firmalar ile olan etkileşime hem de fikri mülkiyete vermiş olduğu önemin en büyük göstergesidir.

 
2017 Yılı Etkinlikleri 

 
 

Açık Çağrılar
Ulusal
Açık 
Çağrılar
Uluslararası
Açık 
Çağrılar

 
Gelecek Etkinlikler
TTO Ekibi
image4
İletişim

- Nilay Papila (
nilay.papila@ozyegin.edu.tr)
- Elif Akbaş (elif.akbaş@ozyegin.edu.tr)

- Tuğçe Akdik (tugce.akdik@ozyegin.edu.tr)
- Nora Kayaer (nora.kayaer@ozyegin.edu.tr)
- Duygu Şen Tekyetim (duygu.sen@ozyegin.edu.tr)
- Cansu Musaoğlu (
cansu.musaoglu@ozyegin.edu.tr)

- Selin Uysal (selin.uysal@ozyegin.edu.tr)
- Zeynep Yaz (zeynep.yaz@ozyegin.edu.tr
Bu e-posta size Özyeğin Üniversitesi iletişim platformuna kayıtlı olduğunuz için gönderilmiştir.
Özyeğin Üniversitesi tarafından gönderilen e-posta iletilerini almak istemiyorsanız buraya tıklayın. 
You recieved this e.mail because you are registered on Özyeğin University’s communication platform.
If you no longer wish to receive emails from Özyeğin University, please click here to unsubscribe.
         Nişantepe Mah. Orman Sok. 
         No:34-36 34794 Alemdağ 
         Çekmeköy/İstanbul 
         Mail  :  tto@ozyegin.edu.tr
         Tel  :  0216 564 98 47